Saturday, May 12, 2012

PERSEDIAAN UNTUK BABY /NEWBORN ( my superhero baby )

PERSEDIAAN UNTUK BABY ( my superhero baby )

Pertama sekali lily nak inform yg minggu ni lily dah cukup 7 bulan 2 minggu...erm, tak lama lagi dah..so, lily dah buat beberapa persediaan untuk tggu baby lahir nanti..heheh..syok pon ada..takot pon ada tauu...mggu lepas lily ada shopping sket2 barang2 keperluan untuk baby...contohnya set utk penyusuan , mandian / bedak baby, baju baby dll la..heheh..tap xbyk sgt la..sebab mmg nak kena shopping utk second round jugak..!
baiklah , ni gambar etrbaru scan 4d baby lily masa mggu ke - 26 ..gambar kaki!! hehe...comel ....

Sekarang lily nak kongsi sket barang2 yang lily shopping mggu lepas...=)


  1. SET PENYUSUAN ( Preparing for feeding )

Di pasaran ada banyak jenis set penyusuan sebenar ye..tapi setelah penat survey2, lily akhir ye buat keputusan nak beli set penyusuan dati AVENT ni...erm, banyak jugak yang lily belajar masa beli set ni..cara nak susukan baby , cara nak storage susu..lily target nak bagi baby minum susu badan untuk bebeapa bulan..banyak kelebihan kalau kita bagi baby kita susu badan ni tauu...botol susu ni act ada dua jenis..yang boleh pakai 6 bulan , dan yang boleh pakai untuk 1 tahun..lily beli untuk set boleh pakai 1 tahun punya..senang sket..hehe...
  • breast pump - lily beli yg manual punya ...lily tak brani nak guna yang letrik tu..hehhe..xpe la, manual pon ok jugak kan...asalkan rajin pam! hahah...
  • Philips AVENT 3-In-1 Steriliser - yang kanan skali tu..lily mula-mula mcam xnak beli..sbb ingat macam membazir je sbb kita leh stim sndri kan..tp bila pikir2 balik, macam tak rajin lak..hehe..better beli je ...tp xpe la, utk menjamin kebersihan barang2 baby, lily beli jugak setelah membaca tentang kebaikan2 dan kepentingan penggunaan alat steriliser ni..=)
  • Philips AVENT electric bottle warmer  - alat ni sebenar ye untuk memanaskan susu yang kita simpan dalam peti ais tu...sbb lepas kita pam susu, kita kena storage dlm fridge supaya susu tahan lama...padahal boleh je nak rendam dalam air panas kan...huuu..tp lily saja la beli..nak senangkan kerja..huu...tekan suis je, dah leh guna...=) dan kita jugak boleh tetapkan suhu yang kita nak tu..
  • AVENT starter set Newborn Bottle - yang ni lily beli set untuk guna setahun...comel sgt botol tu..geram!! ada 4 botol kesemuanya..
  • Philips Avent Night Glow Baby Soother -  amik kau...lily beli puting yg glow in the dark..heheh...malam2 biar bercahaya gitu...heheh..comel!

dan ada beberapa item lagi lily beli..tak rajin nak cerita dah..hoho...macam2 produk lagi ada..tapi lily beli yang penting2 je dulu.. =)

2 . MANDIAN / GIENE / BODY CARE 

Untuk set ni, lily telah pilih produk dari Sebamed..sebab lily rasa set ni ok untuk baby sebab neutral..lily pon ada beli jugak set untuk johnson..cuma lily takot kulit baby sensetif ..so, lily beli dua jenis produk..untuk pencuci atau mandian, lily beli saiz besar ...untuk shampoo dan lotion lily beli saiz medium untuk travel atau nak bawak g hospital nnt...yang best skali ialah facial cream tu..amboi, kecik2 pon nak pakai facial cream dah ke?? macam pompuan je..heheh..xde la, facial cream tu digunakan untuk sapuakn pada muka baby lepas kita menyusukan dia (maksud lily kalo kita bagi susu badan ) ..sbb bila baby isap susu badan, muka dia akan kena pada badan kita tu, mungkin baby akan dapat ruam di sekeliling mulut n hidung dia tu...untuk mencegah ye, kita perlulah sapukan dia cream ni..ehehe...owh , set ni jugak wangi tauuu....i like!! sebelum baby pakai , mama dia dah try dulu..hoho...

baiklah tu je untuk malam ni..nanti lily sambung lagi ek...ni teaser untuk next update story... =)




www.tips-fb.com

2 comments:

Gadis said...

bnyk dah beli brg baby tu..
bestnyer..
beli brg baby mmg rase nk beli je sume...hihihi

cikpingu said...

comel nye stokin n topi 2.. :)
byk kn beli baju berbutang tau lily.. sng ckit.. ngn bju lubang2 2.. :)