Saturday, May 12, 2012

NEWBORN BABY CHECKLIST

NEWBORN BABY CHECKLIST

minggu lepas lily ada shopping barang baby sikit...masa tu mmg blur la sbb semua barang comel- comel dan macam nak beli  semua ..heheh..tambah2 sape yg nak dapat baby girl tu..mmg banyak pilihan..nasib la lily beli utk baby boy..pilihan tak banyak sangat tapi still comel !! =) ini antara senarai baby yang perlu kita beli sebenar ye..lily pon cek dari tenet jugak..=)

Senarai keperluan bayi

Pakaian
-baju lengan pendek/panjang - baju lengan pendek xbeli lagi...
- seluar pendek/panjang - seluar pendek xbeli lagi ..
- sarung tangan - baru beli 3 pasang..huuu..kena beli lagi beberapa pasang ...
- sarung kaki - erm, dah banyak kot ..setakat ni ada 8 pasang
- lampin+lampin pakai buang - yang ni dah beli jugak..lily beli yg mamy poko newborn / lampin cotton
- selimut - lily dah beli 3 ..=)
- barut bayi - owh, xbeli lagi...ingt nak beli kat Anakku je..tak rajin nak g tempah..huu
- kain bedung - yang ni beli dah..siap hoodie lagi...
- tuala mandi bayi - dah beli...comel!
- almari/bakul pakaian - yang ni xbeli lagi...
- sapu tangan - xbeli pon...
- tikar getah bayi - dah beli...
- beg bayi - belum beli lagi..tgh survey lagi..huuu
- sikat/berus rambut bayi - tak beli lagi
- topi - baru beli 2..kena tambah lagi
______________________________________________________
Mandian
-baby wipes - beli dah...
- sabun bayi  - beli dah
- bedak bayi - beli dah
- losyen bayi - beli dah  
- syampu bayi - beli dah
-besen mandi bayi - belum lagi
- putik kapas - beli dah
-bakul alatan mandian - tak beli lagi
-baby towel - beli dah
-Pencuci baju baby - beli dah
______________________________________________________
Penyusuan
- botol susu - beli dah
- puting - beli dah
(untuk bayi baru lahir dapatkan saiz yang kecil samada S/ Newborn)
- bekas simpan susu - beli dah
- berus botol susu - beli dah
- bekas simpan botol susu (warmer) - beli dah
- milk pump - beli dah
- pencuci botol baby - beli dah
_______________________________________________________
Tidur
- bantal dan tilam - beli dah
- sarung bantal dan tilam - beli dah
- katil bayi - belum lagi
-Almari baby - belum lagi

_______________________________________________________
Berjalan-jalan
- kereta sorong bayi (stroller)  - belum
- baby car seat - belum
-baby carrier - belum

_______________________________________________________
Lain-lain
- minyak  - done
- tisu lembap - done
- pemotong kuku - done
-sikat bayi - not yet
-Vicks - done
-Gripe water -
-Minyak telon/minyak yu yee - done
- penyedut hingus- done


ok...yang merah2 ni semua tak beli lagi..tp macam banyak je yg dah beli..hehhe...tapi rasa ye banyak lagi yg xbeli ni...tak sabar tggu 25 hb ni..nak cuti 2 mggu..shopping barang baby lagi!! hohoh...even masa tu dah lapan bulan...


Ini antara item yang lily beli untuk baby lily ..utk baju, lily shopping kat mother care , kiko , baby patch dan dll..

www.tips-fb.com

2 comments:

Gadis said...

set bersalin x msk dlm list yer...=)

FiQa said...

wauuuuu, makin tak sabar kan kak LILY...

Semoga selamat semuanya,,,baik2 sahaja...

:)