Saturday, March 24, 2012

ultrasound 3D and 4D for pregnancy mom

salam sejahtera semua...kali ni lily nak kongsi cerita atau pengalaman lily pasal scan ultrasound 3D dan 4D..ramai yang tanya lily pasal ni..sebab lily ada post pic baby lily masa 4D...jadi, sekarang lily nak kongsi sket la cerita pasal kebaikan kita buat scan ni...lily kongsi yang mana  tau je k..hehe..

act , ramai yang takot nak scan sebab takut charge dia mahal...sebenar ye tak se la mahal sgt ..sbb bagi lily berbaloi - baloi kalau  kita buat scan ni...kos rawatan dalam RM 85 hingga RM 100 ...ikot tempat jugak...aritu lily buat di PMC ( Putra Medical Centre Alor Star ) ...siap dapat CD lagi tauu...=) lama jugak doktor tu scan..mmg puas hati la!

antara kebaikan scan 3D dan 4D ni ialah :-

  • kita dapat tengok jantina baby kita..heheh..mesti semua bakal2 ibu tak sabar nak tengok kan...tapi mesti week 18 hingga 22 la..sebab masa ni baru leh nampak jantina baby kita tu...
  • kita boleh tengok keadaan fizikal baby kita..masa ni dah nampak mata, telinga, hidung , mulut , kaki dan tangan...comel!!
  • dengupan jantung pon boleh dengar ..tapi suara dia xdgr la.hehhe
  • kita boleh tengok baby kita senyum , menguap, menghisap , menggaru, pusing kaki naik atas dll..heheh
  • yg penting , xde kesan sampingan!! ada yg cakap bahaya la, pe la..xde okey...wat selalu pon xpe..kalau boleh , lily nak beli je mesin tu letak kat umah! hehhe...
ni emej 4D baby lily..=) sekadar berkongsi ye.. =)

dia buat gaya pipi kembung pulak! =p

  ni stail kaki dia naik atas..haha..nak main bola agak ye!tau la ayah cikgu pandidikan jasmani kan...

alolo...comel...jari telunjuk dia letak bawah bibir dia.. =) tengah termenung pe tu ek??

ni lagi muncung gaya mulut dia...hehe...

masa lily scan aritu dapat tau baby boy..suka la papa dia sbb dah dapat geng! hahah...geram tengok baby sebab aktif sangat..tak sabar nak tengok dia keluar tauu...bila dapat tau je jantina , lily dah belikan dia sehelai jumper yg comel!! sehelai je la...sbb mak lily tak bagi beli lagi barang baby awal2...dia cakap 7 -8 bulan nnt baru beli...hoho..xpe, sabar je la!! =p kitaorg dah beli buku senarai nama2 islam..penat nak pilih nama..heheh..sape2 ada ideax??? =)

owh , sekarang lily mengandung dah 22 minggu..makna ye 5 bulan 2 mggu la...dua date doktor cakap 9 july...huu... =) dulu cakap 22 july..tp bila ukur saiz baby , doktor cakap 9hb..xpe2..mama owez ready 4 u baby!! =)

kalau sape2 ada pengalaman dan tips nak kongsi, jom la kongsi dengan lily =) sharing is caring yoo..=p
ehy , lupa nak masukkan pic mama dia..hehehe...

yehaaa..dari 46 kg , sekarang dah 54 kg yooo....=p 
 



www.tips-fb.com

4 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

xnampak mcm 5 bulan...maybe sebab lily kecik hehe...

best gak eyh scan 4D ni...dk berangan dah bila ada baby nti nk juga scan mcm ni keh3...

MdmLily Lilo said...

hehe...sbb lily kecik kott =)

farah nadzirah lokfi said...

due kita dekat2 la lily....fara 07 july...=) now sudah 25 weeks 1 day...belum pun gi wat 4d...ade plan nk wat lam minggu nieh...bestnye dpt tgk muka bby...fara da 2 kali scan, gegirl...nk kompemkn ngan 4D pulak...=) jeles tgk berat lily da 54...fara awal pegnent 44, now da 6 months, baru 48....huhu

farah nadzirah lokfi said...

lily...due date kita dekat2 la..fara 7 july...=) fara belum buat lagi yg 4D nieh...tp ade plan la nk wat....now da 25 weeks...=)) best dpt tgk muka bby kan....fara da 2 scan, gegirl......nk kompemkn ngan 4D lak....hehe bestnye lily da naik 54, fara awal pegnent 44, now baru gain 4kg...48 jek...doc selalu tanya awk tk mkn ke...huhuhu