Thursday, December 8, 2011

pelamin kahwin?

hai..sekarang ni kan musim cuti sekolah..mesti ramai kan nak kahwin..sementara dok panas panas kenduri kawen ni, lily nak kongsi sikit cerita pasal kenduri kahwin lily dulu tu....sampai sekarang ni asyik ingat je.rasa rugi lak kalo tak kongsi dgn kawan2..huu...mungkin sape2 yang nak kawen pastni boleh la berhati - hati masa nak pilih mak andam, tukang pleamin dan semua la...=) jangan percaya sangat kalau ada yg promote2 kawan dia tu...cakap bagus la, hebat la...tapi hampeh....

baiklah...lily sebenar ye nak kongsi cerita pasal kisah pelamin lily masa kenduri di alor star kedah..kitaorg ni tak kenal sgt org2 hebat ni...so, tanya2 la orang kan....bila tanya sorang kawan tu , dia cakap kedai ni mmg cantik dan hebat la tiap kali dia buat event kat orang masa kenduri kawen...so, kitaorg pon pergi la kedai dia...kedai mmg cantik..staff pon ayu2 semua...hehhe..tapi tu la kan, masa deal, semua ok,perfect..semua boleh buat la mcm yg kita plan tu...

bila dh byr deposit semua, kitaorg still xdpt nk tgk konsep pelamin tradisional diaorg tu..dgr cerita ada lilin la, buluh la...bunga2 putih la....nampak mcm best je..siap guna perabut jati lagi......tapi.....bila 3 ari lagi nak kenduri, diaorg dtg pasang!! masa tu lily tak de kat umah sebab ada kenduri kat langkawi...tiba2 mak mertua lily call cakap dia tak puas hati dengan decoration pelamin tu..dia cakap kayu berhabuk, kain koyak2.bunga pon lama2...lily pon pelik jugak sbb bayar bukan murah ok...dengan harga yg kitaorg bayar tu, dia boleh beli kain baru , bunga baru..siap ada duit untung yg belambak2 lagi....lepas tu mak mertua lily suruh diaorg datang syelek semula, kilatkan semula kayu jati tu...masa tu mmg tak sempat lily nak datang alor star nak tgk pe yg jadi....

esok ye lily sampai mmg terkejut la tgk pelamin tu..xde pon lilin , xde pon buluh...mmg seriously tak puas hati...lily call owner dia, dia cakap tu je yg mampu dgn harga yg kitaorg bayar! mmg rasa tak berbaloi!! kenduri lily kat langkawi tu lagi lawa pelamin dia, xde la mahal mcm dia pon....rasa nak menangis sangat masa tu..kalau nak tukar pelamin pon mmg xsempat...nak cari kat kedai lain pon dh penuh sbb lily kawen tu masa public holiday =(

lily rasa mcm xnk je bersanding atas pelamin tu...husband lily je yg byk pujuk..huu.kalau nak ikotkan hati, xnk jejak je atas pelamin tu..

tp tu tak penting, yg penting ramai kawan2 kitaorg yg datang memeriahkan majlis..so, xde la sedih sgt =) kitaorg tak tdo malam sbb nak tambah hiasan kat pelamin tu.terpaksa keluarkan duit sndri beli brg2 tambahan bagi nampak lebih cantik ....

ada sekali tu lily msg dia kat inbox, dia tak reply..sebelum ni reply je...ni ha, lily tujuk.biar jd pengajaran kat semua org.....tolong la..nak berniaga pon xkan nak untung 100% kan...


rasa2 ada yg kenal x butik pengantin ni??saje je nk cover sket nama kedai..nama owner xcover pon !! =p ...gambar pelamin tu lily xnk tunjuk la...sbb xde la cantik mana pon.nasib la lily ada photographer yg hebat.pic pon jadi cantik..kalau x , xtau la lily nak buat macam mana....

antara TIPS yg lily boleh kongsi tentang cara2 nak pilih pelamin ialah :
  • pilih kedai yg baru , even diaorg kurang pengalaman , tp diaorg bersemangat, brg pon baru
  • jgn ikot sangat yg kawan promote tu....survey dulu...
  • jgn percaya sgt gambar yg butik diaorg tunjuk tu.kalau boleh minta nak tgk perabot dia skali !
  • jgn ingat kedai yg besar tu hebat....pakej yg mahal tu cantik
  • kalau boleh , bandingkan pakej2 dengan kedai lain 
baiklah , sape2 yg nak kawen tu , plz beware dengan butik2 macam ni..kawen sekali je...mesti nk yg terbaik kan..=) owh , selamat pengantin baru kepada kawan2 lily yang kawen cuti ni =) ada yg sempat pergi, ada yg xsempat ..sorry guys =)
www.tips-fb.com

7 comments:

Hazirah Barakbah said...

Lilyyy. apa nama kedai tu? romzy studio? ehh? tgh dok survey, so boleh pangkah siap-siap kedai tuu

MdmLily Lilo said...

aah, sila pangkah...xbest langsung....huu

Aisumi Chan Kawa'i said...

sama kes dgn kakak kwn sy.. tp dia jadi dekat kelantan.. sabar jelah.. tak puas hati pun nak buat camna benda dah jadi..

cikpingu said...

teruknye smpi jd cmtu..
ermm.. hrp2 nye org lain xde la kne cam lily gak..

zaff said...

Btl tu lily...sy pun pernah terkena..lain yg kita idamkn lain yg dpt...mmg xpuas hqti..smpai dah beranak pun maseh ingat lg...biar la Allah jea yg dpt mblasnya...org yg berniaga mcm ni mmg cpt bungkus...

zaff said...

Btl tu lily...sy pun pernah terkena..lain yg kita idamkn lain yg dpt...mmg xpuas hqti..smpai dah beranak pun maseh ingat lg...biar la Allah jea yg dpt mblasnya...org yg berniaga mcm ni mmg cpt bungkus...

Eda Amisha said...

klau ckp hal pelamin , sy pun terkena ... aishhhh walau dh 6 bln berlalu rasa teringat2 lg , kalaula boleh diputarkan masa ..sedey :(