Friday, December 16, 2011

awak buncit,bukan mengandung... =p

alhamdulillah...kalo dikira minggu ni, baby dalam kandungan lily baru 7 minggu....kalo minggu depan, genap la 2 bulan..hehe..macam tak percaya je kan...nak tau tak kisah lily dan suami bab2 bila dapat tau brita ni???hahhaha..meh sini nak kongsi...

sebenar ye kitaorg br plan nak kembangkan family ni bila dah nak abis study...sbb kitaorg kan kawen masa study..tak boleh la nak mengandung masa study...nnt tak fokus..hehe...sbb org cakap,bila mengandung ni macam2 alah dia...alhamdulillah,ujung bulan 10 aritu dah saat2 last semester..so,boleh on la kan..xde nk pakai2 protection dh...hahahah..oppsss!!!!...kalo ada rezki,ada la...sbb kitaorg pon xkisah kalo jd mama dan papa awal ni..hehehe...act,ada kwn lily yg baru kawen bulan 9 pon dh pregnant awal dr lily..hehe...amin....dia cakap,on sudey...dh nk abis study pon..hahaha..gelak je lily ngan dia..ada jugak 2-3 org kwan lily kawen masa study,tp diaorg xplan lg ...maybe akan dgr good news pastni...kih3...

ok,lily sepatut ye period tgh bulan,tp bulan aritu period lambat...erm, xpe..releks je la kan..sbb maybe stress final xzam...pastu boleh lak sakit2 perut...mcm masuk angin tu...masalah ye jadi ari2...bila tak tahan, satu malam tu lily g klinik....doktor cakap,u ni makan xbetul kot...sbb tu perot masok angin...padahal kat umah lily asyik tanya suami," awak,agak2 org pregnant kot kan...sbb tu la org period lambat,sakit perot..btk perot pon mcm lain je ni....hehehe"...pastu suami lily cakap" jgn nak prasan ok, awak tu perot masok angin, sbb tu buncit,bukan mengandung ..."...hahaha...ok, xpe...lily xpuas hati,cari la kat tenet tanda2 awal pregnancy!!!...waaaa,ada tanda2 tu..bawah perot sakit mcm cramp sbb embrio nk biasakan dgn kedudukan dlm perot ibu...pastu , doktor tu bisik2 sambil gelak.."ehem,nk dapat baby kotttt...nak saya cek x??? "...lily pon jawab" ehy,xpe..sy cek sndri la doktor..hehehe..nnt doktor bg kat saya dua pregnancy test ye..."...doktor pompuan tu pon gelak la.." nape nk dua?satu pon dh cukup la..."..lily jawab.." nnt takot salah cek..heheh"...semangat aku ni..yg suami kat sebelah dok senyum2 sbb aku gedik sgt..hahaha..dia cakap" nnt kalo cek,negetif,jgn nk mengamuk la,nak menangis la...hahahha"....lily jawab.." fine..." sambil muka gedik2
xsabar nak cek....

bila balik umah tu, xterus cek pon la...ahhahaha..mesti korang ingt lily ek kan????
sbb kalo leh,wt test tu pagi2 sblm minum pape..baru la keputusan tu betol n tepat..ni semua baca kat tenet sorang2 ..hahhahaah...

jeng2..awal bgn ni.........sbb pg tu nk g jawab xzam..hahahahah..
lily pon cek la.....ehy ehy ehy.......
ada dua line la ...terus g bgtau kat suami..dia cakap, nipu la tu..awak nk mainkan org ek.....aku pon gelak la...aah kn, betul ke tipu ye...xpe2... biarkan..masa tu otak pk nk xzam je..suami cakap, nnt kita g cek past abis xzam...cek betul ke x kat hospital..mana la tau pregnancy test tu expired ke...heheh....muka aku dh mcm kerang busuk..hahahah..ok2 fine.....xzam dulu....

lepas abis je xzam tu, terus ajak suami g hospital metro...nak g cek betol ke x ni???kalo betol alhamdulillah..sbb penah bc kat satu blog ni cite yg isteri dia cek positif, bila g klinik, doktor cakap " jgn risau,anda tak mengandung lagi..."...luluh ati dia dan isteri dia..huhu..kitaorg pon xnak la jd camtu kan...so, xde la mengharap sgt..takot jugak masa nk jumpa doktor tu..heheheh..malu pon ada..alahai..rasa nk tarik muka masok dalam baju!!!hahahahah.dua2 gelak je masa nk g jumpa doktor..kih3....

selepas ituuuuu....
doktor tanya la...sihat??lily jawab,xsihat la doktor...perot saya ni sakit2...tp kn....pg td saya buat pregnancy test, tgk2 ada dua line,tp blur2 la doktor.....period saya pon lambat je bulan ni...doktor tu dgn konfiden cakap" TAHNIAH"... mengandung la tuuu...lily pon cakap.." ye ke....nk cek cmne???huuu..".. doktor pon cakap la..kita buat ultrasound..cek tgk ada baby x...waaaaa...xcited ye!!!...heheheh...

alhamdulillah,bila cek...mmg ada.sblm masok, lily dh bgtau kat suami, " kalo doktor nk wtultrasound jap g, awak amik pic tauuu..heheheh"...dia pon cakap.." ok la mama prasan..sambil buat muka comel...ahhaha..aku tau dia xsaba jugak nk tau...tp sj je wt cool..hahahah.=p...
lepas bincang ngan doktor, dia pon bg nasihat sume la..dia cakap dh 5 mggu ni...nnt lg 2 mggu,jumpa lg tauu..siap dpt sample susu lagi..alolo,best ye rasa....kuar je dari bilik, lily pon akap la kat suami,.." hahahahha,see...i bukan buncit okeyyy...hahhaha."....

akhir ye,kami pon berkongsi la berita gembira ini bersama keluarga2 terdekat dulu..then baru la kat facebook...tq kepada semua yg wish...
insyallah,dgn kehadiran cahaya mata sulung kami ini, ia akan membawa seribu makna dan harapan untuk kami berdua...dan juga pengalaman menjadi seorang mama dan papa...

ayat yang paling best dari si suami masa dia nak suapkan popcorn.." SATU UNTUK AWAK,SATU UNTUK BABY ...."sambil usap perot yg dulu ye dia kata buncit tu ..hehehheeh..=p

lily harap lepas ni lily boleh byk lg kongsi cerita pasal ni...doakan baby dalam kandungan lily selamat ye...=) kalo ada tips2 yg best masa mengandung, kongsi la dgn lily..

masa ni pic 5 mggu...tak nampak sgt lg =)
www.tips-fb.com

13 comments:

ainol akasyah said...

mesti teruja kan 1st time nak jd mama n papa..wish luck both of u..untung kak lily jd mama mude2 hehehe :)

Amirah Yusof said...

im happy for u lily!!
hihihi seronok baca kronologi kesah ni..
ate mana gambor nye tak attach pun :)

Puan Aeinna said...

Tahniah lily! Hayati & amati betul2 saat2 preggy ni.. Sgt indah ok! :) nt nk deliver bby lg best.. Take a gud care :)

Puan Aeinna said...

Tahniah lily! Hayati & amati betul2 saat2 preggy ni. Sgt best ok! InsyaAllah rezeki lily & hb bertambah dgn kelahiran insan bergelar 'anak' ni.. Take a gud care :)

cik manis said...

alahai sweetnye kak lili :))) . ni yg teringin nak kawen awl ni. tp tulahh, ipg manis aga strict sikit bab2 kawin ni. huhuu

Cik Fantha Lalala said...

tahniah sis.... Ya Allah bestnyee bace crite miss lily nie.. suwett snagt.... nanti boleylah jual baju baby pulak.. hehe.. nway, congratzzz :) May everything goes well.. Insyallah <3

mamaQai said...

Ngeh3..Sama la kita Lily..saya dulu pas exam terus on. Bulan depannya terus lekat..hehehhh..pastu dh posting thn dpnnya ngah mabuk2 kt skolah haha..kita ada instinct tu kan..wlopun blm cek kita yakin yg kita ni peknen..

Laila said...

tahniah lily... jaga elok2..mcm sy baby first gugur time 5 bulan.. dah cukup sifat dah.. anak laki.. sbb2 gugur trhentak dlm keta.. so, laila nk nasihatkan, suruh hubby bawa keta slow2.. kalo ada bumper or lubang slow keta cikit.. tp alhamdullilah.. lps 44 2 bulan gugur laila ada gud news, mngatakan laila hamil baby ke 2.. skrg baby selamat di lahirkan.. dia dah 6 bulan.. tp perasan dpt hamil yg first 2 adlh perasan yg paling indah n brmakna... first naluri kita sbgai ibu.. first kita rasa tndangan baby dlm rahim kita... best sgt.. sume yg trjadi nie ada hikmah nya... arwah baby nizamuddin al azim 2 akan tunggu mama dia kat dpn pintu syurga...

♥yaya budak suka embun♥ said...

tahniah :)

sweet jer baca ..hehe

AmirahSM said...

tahniah kak lily!! msti comey cm bupon,,hehehe, cntik cm kak lily

MdmLily Lilo said...

tq semua yg wish n baca crita lily..
tq jugak yg bg tips dan nasihat.panjanglg masa ni..harap2 semua ye berjalan lancar..amin =)

Gadis said...

sweet...=)

wawa abdullah said...

waaaa...so sweet la..tahniah lily!! hopefully baby sihat n nnt dpt baby comey mcm mama dye.. :)