Monday, November 14, 2011

5 tahun setengah

hari ini lily sgt bahagia...bahagia dari segala masalah2 dunia yg telah aku harungi ...hari ini ialah hari terakhir lily menjawab final xzam sbg seorang pelajar di IPSAH ataupon sebagai seorang guru pelatih..hari ni lily nak ceritakan masalah yang dah lama terpendam...mungkin akan menyebabkan orang2 terdekat  kecik ati..tapi aku terpaksa...=(

5 tahun setengah yg lepas , lepas SPM, lily dapat lanjutkan pelajaran di dalam bidang kejuruteraan di UNIKL...foundation UNIKL...bukan senang lily nak capai impian tu walaupon cita2 utama ialah menjadi seorang interior designer..sanggup amik 11 subjek dalam SPM semata2 nak tambah subjek seni walaupon lily dari kelas sains tulen,,..disebabkan minat yg mendalam dalam bidang seni , lily cuba blaja sndri..dan alhamdulillah lily dapat A1 dalam subjek ni...so, lily dah mohon beberapa uni yg ada kos seni...alhamdulillah dapat....tp pd masa yg sama , lily dapat jugak tawaran ke foundation unikl dan matrik...perasaan sgt dilema..tp apakan daya , terpaksa ikot pandangan parents...lily masuk foundation dgn hati yg xberapa rela...tp alhamdulillah bila dh 3bulan kat sana, hidup sgt happy...kawan2 sume byk beri dorongan..diaorg kebanyakkannya dari MRSM, SBP ..tp lily je dr skola harian biasa..dan ada beberapa lg kawan2 lily..hidup asrama sgt best sbb lily xpenah lg stay kat asrama masa skola menengah...kawan2 lily masa foundation unikl lily xkan lupa sampai arini....cubemate lily sgt best!! zetty....i miss u so much...rasa nk menangis bila ingat saat2 perpisahan kita.....pada masa yg sama jugak, lily ada mohon dan dpt interview utk jadi seorg guru..erm....niat dihati xde la minat sgt nk jd cikgu...sbb dh rasa seronok dgn bidang yg tgh balaja masa tu...

pada satu hari, mak lily call tanya , dh cek lom kemasukan ke maktab kat tenet??lily cakap dh cek n xdpt pon...tp sebenar ye lily tipu.......lily cek n dapat...perasaan masa tu hanya tuhan yg tahu..rasa nak mengangis...bukan sebab gembira, tp sebab sedey nk tggalkan kawan sbb lily tau, mak akan paksa lily masok maktab...tekaan lily betol..mak dpat surat dr maktab utk lapor diri di institut pendidikan sultan abdul halim...sg petani..mak call dan cakap sila kemaskan beg2 dan malam ni  mak g amik kat KMK(kolej mara kulim )...tuhan saja yg tahu...lily rasa nak lari jauh2!! xnak masok maktab..tggalkan kawan2...tapi..........malam tu mak dan pak long sampai untuk pick up brg n lily..xsempat nak jumpa lec n kawan2 pon...hati yg menangis hanya tuhan yg tahu...terpaksa ikot kata parents lagi...

tiba hari lily lapor diri di maktab...ada rasa syok sbb masa interview dl untuk jd cikgu subjek math..tp tgk2 lily dapat cikgu subjek seni!!! ya allah..rasa nk pengsan sbb rasa xberbaloi je aku blaja sains tulen slama ni...penat2 blaja add math..pulun dapat result yg best.tapi....hmmmm...terpaksa redha sbb dah x boleh berpatah balik...

hari2 lily bermula di maktab yg lily rasa...hmm..ntah la...ari2 call mak...nak balik.xnak stay sini..ari2 nangis...tp mak cakap, lily dh sain kontrak, xleh patah balik kecuali dgn byr rm 50ribu kat kementerian..mana nk cari duit masa tu..family lily xkaya...hmmm..ari2 lily terseksa kat maktab...tiap2 minggu balik umah...bagi lily xde yg best kat situ..

setelah beberapa sem kat situ , lily ada konflik dgn classmate dan  roomate...diaorg mmg xpaham lily..n lily mmg xpaham diaorg..tp alhamdulillah , hazwan atau suami lily skrg ni yg byk bg dorongan...nk harapkan kawan2 masa tu , boleh kira la bape kerat sgt..mmg lily rasa nak bunuh diri pon ada..tp tahan..ingt tuhan dan family....=( nasib la lily ada roomate yg baru masa tu, nisa...dia byk sgt tolong lily, nasihat lily, bg lily happy..i miss u nisa...nisa ni junior lily...baik sgt...tq sgt2 nisa....

tp lily kuatkan diri jugak utk harungi masalah2 yg jadi..be positif..nasib la lily ada hazwan sbg tempat nak mengadu..byk sgt masalah yg jadi..rasa kadang2 xde kawan pon xpe...tp skrg dh ok semuanya...dh berbaik...tp luka dihati takkan terubat dengan 100% kan..lily perlukan masa utk maafkan semua..sorry guys...tp korang la kawan2 yg menemani aku selama 5tahun ni walaupon perit!! hahhaha...erm..aku pon minta maaf kat sume...aku harap aku akan lupakan semua..walaupon aku bukan seorg yg pemaaf...=)

namun , apa yg terjadi ada hikmahnya...dgn belajarnya lily di maktab ni, lily dipertemu jodoh bersama suami..hazwan.....kali ni mak lily bg lily buat keputusan sndri utk pilih pasangan hidup..alhamdulillah kami bahagia..=)selain itu , lily dapat belajar tentang kehidupan yg penuh ranjau...penuh sgt....! arini sgt best sbb lily dah xde klas n hanya tggu masa untuk posting..walaupon ni bukan kerjaya impian , lily terpaksa laluinya..sgt pahit...sgt pahit melalui masa2 semasa berpraktikum sbg seorang guru..hari2 berdoa agar lily diberi petunjuk untuk menjadi seorang guru yg baik kepada murid2.tapi...hati ni masih tidak dapat terima kenyataan.......oleh itu , lily bertekad untuk menghabiskan kontak ni dan berhenti jadi cikgu.....lily nk teruskan kerjaya impian lily yg dah lama impikan.....sorry guys...im not born to be a teacher...not a good teacher...=(

anyway , lily nak ucapkan tq kpd kawan2 yg bg sokongan , tq jugak kpd kawan2 yg nak jatuhkan....tq jugak kpd pensyarah semua..walaupon ada yg lily xsuka beberapa org tu...hahhaha....

     "Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. ( Hamka )."
www.tips-fb.com

11 comments:

nada hanis said...

gila jujur entry ni. haha bagus la. buat lah kerja yang kita suka. tak sabar nak tunggu lagi 2 tahun. nak habiskan belajar jugakkkkkkk !! nak tulis entry macam ni jugakkk ! hee. congrats lily :)

MdmLily Lilo said...

hahha..aah, mmg dh lama plan nk tulis cmni..sgt2 jujur..huu...byk lg..T___T..good luck jugak nada...=)

FiQa said...

biase lah kak lily, dalam ramai2 kawan, pasti ade terselit musuh dalam diam...sabar la...

er, betul ke nak quit??takkanlah...

lagipun kat maktab ley jumpa husband tu..hikhik...

MdmLily Lilo said...

erm.tu la...huaaa...
ntah, rasa mcm xleh nk teruskan.....kena jugak la quit..
husband i dh xde kat maktab.hahhaha..
tgk kat umah slalu

emieysandra said...

owh..rupenyer akak xnk jd cikgu..pape pun, moge sukses dlm mencapai apa yg akak impikan =)

anciq said...

madam lily!!:)
saye sedih bce this entry..

MdmLily Lilo said...

emi..
tq dear..i try my best!!

MdmLily Lilo said...

anciq , nape sedih?huaa

tiqa ramlan said...

tacink bace entry nih. but, u're strong :)) Saye suke bace entry menunjukkan kebijaksanaan dan kekuatan seseorang. hehe. :)

MdmLily Lilo said...

TIQA , TQ DEAR.I HAVE TO..HUU =(

e~car182 said...

xsgke plak liliy tak moh jd cekgu..
hmm,sama mcm sy..sgt terseksa duduk UM dulu..last2 lepas a year sy quit sbb kos entah apa2..

dan alhamdulillah,walaupon ada masalah,tp xsetension dulu..