Monday, May 14, 2012

IDEA DEKORASI BILIK BAYI

IDEA DEKORASI BILIK BABY

Kali ni lily nak kongsi cerita tentang idea dekorasi   bilik bayi...sebenar ye dah lama lily teringin nak adakan sebuah bilik khas untuk baby.,.memandangkan kat rumah lily ada satu bilik yang jarang digunakan, so lily ingat nak jadikan bilik tu sebagai bilik baby...hehe...sebenar ye lily tengah mencari idea / susun atur yang sesuai untuk bilik baby ni..bilik ni xde la luas sangat..tapi boleh la untuk menempatkan sebuah katil , sebuah baby court , almari baby dan tempat storage...

memandangkan baby lily ialah boy, so warna bilik lily ingat nak letak kombinasi warna putih , baby blue dan grey...ok x? hehe...


Sebenar ye , nak hasilkan sebuah bilik baby yang selamat , terdapat beberapa tips yg lily dapat hasil daripada bacaan lily ..antaranya ialah :
  • Jangan tinggalkan bayi semasa dia berada atas meja tukar lampin. Elok sekiranya anda letakkan saja tikar tukar lampin atas lantai untuk mengelakkan risiko bayi jatuh.
  •  Jauhkan kelengkapan dandanan diri seperti losyen dan kertas mengelap dari capaian bayi.
  • Pastikan kedudukan almari dan rak buku kukuh untuk mengelakkan daripada terjatuh atas anak anda. Untuk tujuan sama, jangan lupa untuk menutup semua laci.
  • Pastikan sarong kaki pijama tidak terlalu panjang atau stokin tidak begitu licin jika bayi anda suka berdiri atau sudah mula berjalan  

Selain tu , kalau kita nak beli court baby , ada beberapa ciri keselamatan yang perlu kita pertimbangkan..antaranya ialah  :
  •   Pastikan jarak antara bar-bar itu 45mm dan 65mm untuk mengelak daripada kepala bayi tersepit antara bar.
  • Periksa yang tilam bersih dan terletak kemas. Seharusnya tidak terdapat sebarang sambungan di sudut dan tiada lubang-lubang hiasan pada papan kepala kot atau papan di kaki kot yang boleh memerangkap tangan dan kaki bayi

Ini antara idea yang lily minat...mggu depan baru nak g shopping perabot untuk bilik baby lagi...yeaayy!! tak sabar tauu...


www.tips-fb.com

Saturday, May 12, 2012

NEWBORN BABY CHECKLIST

NEWBORN BABY CHECKLIST

minggu lepas lily ada shopping barang baby sikit...masa tu mmg blur la sbb semua barang comel- comel dan macam nak beli  semua ..heheh..tambah2 sape yg nak dapat baby girl tu..mmg banyak pilihan..nasib la lily beli utk baby boy..pilihan tak banyak sangat tapi still comel !! =) ini antara senarai baby yang perlu kita beli sebenar ye..lily pon cek dari tenet jugak..=)

Senarai keperluan bayi

Pakaian
-baju lengan pendek/panjang - baju lengan pendek xbeli lagi...
- seluar pendek/panjang - seluar pendek xbeli lagi ..
- sarung tangan - baru beli 3 pasang..huuu..kena beli lagi beberapa pasang ...
- sarung kaki - erm, dah banyak kot ..setakat ni ada 8 pasang
- lampin+lampin pakai buang - yang ni dah beli jugak..lily beli yg mamy poko newborn / lampin cotton
- selimut - lily dah beli 3 ..=)
- barut bayi - owh, xbeli lagi...ingt nak beli kat Anakku je..tak rajin nak g tempah..huu
- kain bedung - yang ni beli dah..siap hoodie lagi...
- tuala mandi bayi - dah beli...comel!
- almari/bakul pakaian - yang ni xbeli lagi...
- sapu tangan - xbeli pon...
- tikar getah bayi - dah beli...
- beg bayi - belum beli lagi..tgh survey lagi..huuu
- sikat/berus rambut bayi - tak beli lagi
- topi - baru beli 2..kena tambah lagi
______________________________________________________
Mandian
-baby wipes - beli dah...
- sabun bayi  - beli dah
- bedak bayi - beli dah
- losyen bayi - beli dah  
- syampu bayi - beli dah
-besen mandi bayi - belum lagi
- putik kapas - beli dah
-bakul alatan mandian - tak beli lagi
-baby towel - beli dah
-Pencuci baju baby - beli dah
______________________________________________________
Penyusuan
- botol susu - beli dah
- puting - beli dah
(untuk bayi baru lahir dapatkan saiz yang kecil samada S/ Newborn)
- bekas simpan susu - beli dah
- berus botol susu - beli dah
- bekas simpan botol susu (warmer) - beli dah
- milk pump - beli dah
- pencuci botol baby - beli dah
_______________________________________________________
Tidur
- bantal dan tilam - beli dah
- sarung bantal dan tilam - beli dah
- katil bayi - belum lagi
-Almari baby - belum lagi

_______________________________________________________
Berjalan-jalan
- kereta sorong bayi (stroller)  - belum
- baby car seat - belum
-baby carrier - belum

_______________________________________________________
Lain-lain
- minyak  - done
- tisu lembap - done
- pemotong kuku - done
-sikat bayi - not yet
-Vicks - done
-Gripe water -
-Minyak telon/minyak yu yee - done
- penyedut hingus- done


ok...yang merah2 ni semua tak beli lagi..tp macam banyak je yg dah beli..hehhe...tapi rasa ye banyak lagi yg xbeli ni...tak sabar tggu 25 hb ni..nak cuti 2 mggu..shopping barang baby lagi!! hohoh...even masa tu dah lapan bulan...


Ini antara item yang lily beli untuk baby lily ..utk baju, lily shopping kat mother care , kiko , baby patch dan dll..

www.tips-fb.com

PERSEDIAAN UNTUK BABY /NEWBORN ( my superhero baby )

PERSEDIAAN UNTUK BABY ( my superhero baby )

Pertama sekali lily nak inform yg minggu ni lily dah cukup 7 bulan 2 minggu...erm, tak lama lagi dah..so, lily dah buat beberapa persediaan untuk tggu baby lahir nanti..heheh..syok pon ada..takot pon ada tauu...mggu lepas lily ada shopping sket2 barang2 keperluan untuk baby...contohnya set utk penyusuan , mandian / bedak baby, baju baby dll la..heheh..tap xbyk sgt la..sebab mmg nak kena shopping utk second round jugak..!
baiklah , ni gambar etrbaru scan 4d baby lily masa mggu ke - 26 ..gambar kaki!! hehe...comel ....

Sekarang lily nak kongsi sket barang2 yang lily shopping mggu lepas...=)


  1. SET PENYUSUAN ( Preparing for feeding )

Di pasaran ada banyak jenis set penyusuan sebenar ye..tapi setelah penat survey2, lily akhir ye buat keputusan nak beli set penyusuan dati AVENT ni...erm, banyak jugak yang lily belajar masa beli set ni..cara nak susukan baby , cara nak storage susu..lily target nak bagi baby minum susu badan untuk bebeapa bulan..banyak kelebihan kalau kita bagi baby kita susu badan ni tauu...botol susu ni act ada dua jenis..yang boleh pakai 6 bulan , dan yang boleh pakai untuk 1 tahun..lily beli untuk set boleh pakai 1 tahun punya..senang sket..hehe...
  • breast pump - lily beli yg manual punya ...lily tak brani nak guna yang letrik tu..hehhe..xpe la, manual pon ok jugak kan...asalkan rajin pam! hahah...
  • Philips AVENT 3-In-1 Steriliser - yang kanan skali tu..lily mula-mula mcam xnak beli..sbb ingat macam membazir je sbb kita leh stim sndri kan..tp bila pikir2 balik, macam tak rajin lak..hehe..better beli je ...tp xpe la, utk menjamin kebersihan barang2 baby, lily beli jugak setelah membaca tentang kebaikan2 dan kepentingan penggunaan alat steriliser ni..=)
  • Philips AVENT electric bottle warmer  - alat ni sebenar ye untuk memanaskan susu yang kita simpan dalam peti ais tu...sbb lepas kita pam susu, kita kena storage dlm fridge supaya susu tahan lama...padahal boleh je nak rendam dalam air panas kan...huuu..tp lily saja la beli..nak senangkan kerja..huu...tekan suis je, dah leh guna...=) dan kita jugak boleh tetapkan suhu yang kita nak tu..
  • AVENT starter set Newborn Bottle - yang ni lily beli set untuk guna setahun...comel sgt botol tu..geram!! ada 4 botol kesemuanya..
  • Philips Avent Night Glow Baby Soother -  amik kau...lily beli puting yg glow in the dark..heheh...malam2 biar bercahaya gitu...heheh..comel!

dan ada beberapa item lagi lily beli..tak rajin nak cerita dah..hoho...macam2 produk lagi ada..tapi lily beli yang penting2 je dulu.. =)

2 . MANDIAN / GIENE / BODY CARE 

Untuk set ni, lily telah pilih produk dari Sebamed..sebab lily rasa set ni ok untuk baby sebab neutral..lily pon ada beli jugak set untuk johnson..cuma lily takot kulit baby sensetif ..so, lily beli dua jenis produk..untuk pencuci atau mandian, lily beli saiz besar ...untuk shampoo dan lotion lily beli saiz medium untuk travel atau nak bawak g hospital nnt...yang best skali ialah facial cream tu..amboi, kecik2 pon nak pakai facial cream dah ke?? macam pompuan je..heheh..xde la, facial cream tu digunakan untuk sapuakn pada muka baby lepas kita menyusukan dia (maksud lily kalo kita bagi susu badan ) ..sbb bila baby isap susu badan, muka dia akan kena pada badan kita tu, mungkin baby akan dapat ruam di sekeliling mulut n hidung dia tu...untuk mencegah ye, kita perlulah sapukan dia cream ni..ehehe...owh , set ni jugak wangi tauuu....i like!! sebelum baby pakai , mama dia dah try dulu..hoho...

baiklah tu je untuk malam ni..nanti lily sambung lagi ek...ni teaser untuk next update story... =)




www.tips-fb.com

Saturday, March 24, 2012

ultrasound 3D and 4D for pregnancy mom

salam sejahtera semua...kali ni lily nak kongsi cerita atau pengalaman lily pasal scan ultrasound 3D dan 4D..ramai yang tanya lily pasal ni..sebab lily ada post pic baby lily masa 4D...jadi, sekarang lily nak kongsi sket la cerita pasal kebaikan kita buat scan ni...lily kongsi yang mana  tau je k..hehe..

act , ramai yang takot nak scan sebab takut charge dia mahal...sebenar ye tak se la mahal sgt ..sbb bagi lily berbaloi - baloi kalau  kita buat scan ni...kos rawatan dalam RM 85 hingga RM 100 ...ikot tempat jugak...aritu lily buat di PMC ( Putra Medical Centre Alor Star ) ...siap dapat CD lagi tauu...=) lama jugak doktor tu scan..mmg puas hati la!

antara kebaikan scan 3D dan 4D ni ialah :-

  • kita dapat tengok jantina baby kita..heheh..mesti semua bakal2 ibu tak sabar nak tengok kan...tapi mesti week 18 hingga 22 la..sebab masa ni baru leh nampak jantina baby kita tu...
  • kita boleh tengok keadaan fizikal baby kita..masa ni dah nampak mata, telinga, hidung , mulut , kaki dan tangan...comel!!
  • dengupan jantung pon boleh dengar ..tapi suara dia xdgr la.hehhe
  • kita boleh tengok baby kita senyum , menguap, menghisap , menggaru, pusing kaki naik atas dll..heheh
  • yg penting , xde kesan sampingan!! ada yg cakap bahaya la, pe la..xde okey...wat selalu pon xpe..kalau boleh , lily nak beli je mesin tu letak kat umah! hehhe...
ni emej 4D baby lily..=) sekadar berkongsi ye.. =)

dia buat gaya pipi kembung pulak! =p

  ni stail kaki dia naik atas..haha..nak main bola agak ye!tau la ayah cikgu pandidikan jasmani kan...

alolo...comel...jari telunjuk dia letak bawah bibir dia.. =) tengah termenung pe tu ek??

ni lagi muncung gaya mulut dia...hehe...

masa lily scan aritu dapat tau baby boy..suka la papa dia sbb dah dapat geng! hahah...geram tengok baby sebab aktif sangat..tak sabar nak tengok dia keluar tauu...bila dapat tau je jantina , lily dah belikan dia sehelai jumper yg comel!! sehelai je la...sbb mak lily tak bagi beli lagi barang baby awal2...dia cakap 7 -8 bulan nnt baru beli...hoho..xpe, sabar je la!! =p kitaorg dah beli buku senarai nama2 islam..penat nak pilih nama..heheh..sape2 ada ideax??? =)

owh , sekarang lily mengandung dah 22 minggu..makna ye 5 bulan 2 mggu la...dua date doktor cakap 9 july...huu... =) dulu cakap 22 july..tp bila ukur saiz baby , doktor cakap 9hb..xpe2..mama owez ready 4 u baby!! =)

kalau sape2 ada pengalaman dan tips nak kongsi, jom la kongsi dengan lily =) sharing is caring yoo..=p
ehy , lupa nak masukkan pic mama dia..hehehe...

yehaaa..dari 46 kg , sekarang dah 54 kg yooo....=p 
 



www.tips-fb.com

Wednesday, January 25, 2012

ibu mengandung mengidam !!

**kisah mengidam mama lily  
tahniah jika anda mengidam semasa mengandung..hehhe..itu tandanya anda normal....erm, sekarang ni usia kandungan lily baru  14 minggu..kira 3bulan lebey la....lily mengidam masa awal- awal dulu je..skrg ni slow sket..mungkin tggu waktu kemuncak nanti kot...hahahh....macam- macam nak.tak tau la tu mengidam ke gedik nama ye..hahha...yang syok ye masa mengidam ni, korang nak apa je, en suami atau orang-orang terdekat dengan anda mesti try dapatkan even susah..hehe...contoh ye macam ni la...suami lily tulis di status fb dia pasal lily mengidam dulu- dulu..semua yg lily sebut, dapat tau walaupon lambat..amin....

haa...yang paling ketara ialah mengidam nak makan makanan raya!! contohnye nasi impit, ketupat , lemang dan rendang!! skali dengan dodol...lama jugak lily mengidam yang ni...3- 4 round jugak la makan...1st skali sanggup balik kampung mak kat langkawi sebab nak suruh mak masak nasi impit , kuah kacang dengan rendang..siap tinggalkan suami kat umah 2 hari..hahha...pastu tapau lak bawak balik umah sewa sebab xpuas makan kat kampung...bila bawak balik, ingat tak kena pau la dengan suami..tengok2 kena pau jugakkk!! hahah.tak puas makan lagi !! dua ari lepas tu gi makan pulak kat kedai makan..tak puas lagi.sebab sikit dan kurang sedap...selang 2mggu macam tu, mak lily datang umah lily lak..masakkan rendang, kuah kacang  dan nasik impit..sodap!!! kali ni puas r..hehehe...tapi ada jugak kawan lily yang baik hati ni suruh mak dia masak rendang daging sebab nak bagi lily makan...huhu.terharu!! siap bawakkan lemang sebatang!! dalam masa beberapa minit, selesai sebatang lemang dan jugak rendang itu...!! hoho...amin....sekarang dah puas la ngidam tu...dah tak ngidam lagi....yang lain2 tu hanya sampingan...hehe...orang cakap, kalo ibu mengandung tak dapat makanan yang diidamkan, nnt anak dia air liur meleleh..betoi ek?heheh..seksa jugak la ngidam ni sbb pejam mata je, buat pe je, dok ingat benda tu je selagi tak puas tauu!! 

penah jugak lily dengar orang mengidam pelik2...nasib la lily ngidam tak pelik2...ada orang siap mengidam nak makan tanah liat, minyak petrol la dan lain2....ouwwhh.dasyat anak dia ni punya selera..hehe....

setakat ni lily tak de alahan lagi..alhamdulillah..awal2 dulu je muntah 2-3 kali past makan..lepas tu dah okey...dengar cite orang yang ada alahan ni teruk..cian sebab tak boleh buat macam2..selalu letey..mungkin lily tak sampai tahap tu lagi kot,..tapi mintak2 dijauhkan la...usia kandungan pon masih awal lagi..banyak yang kita tak leh jangka...yang penting kena jaga kesihatan tuu..asid folid kena makan hari- hari.kadang2 lily pon lupa jugak..huhu...

aritu dah scan kali kedua,..alhamdulillah baby sihat.aktif lagi.siap pusing-pusing , sepak - sepak lagi..heheh..syok tengok dia dalam tu..nak upload pic bagi korang tengok, tapi xyah lagi la..tunggu yang lily scan kali ke -3 ni..insyallah....=)

**boleh tak lepas ni nak mengidam pergi melancong ke PARIS?? hehe..gedik ni....bukan mengidam...haha.. www.tips-fb.com

Sunday, December 18, 2011

My Baby Record Book!!!!

lily sgt happy arini bila masuk2 kereta,suami lily tunjuk sebuah buku yg tertulis My Baby Record Book !!! comel sgt buku tuu....dia cakap ada org bagi hadiah..sape yg bagi?? sepasang couple dua sejoli..hehehe..sorang dari terengganu, sorang dari aloq staq!!... hehehe..mereka ialah fizah dan Ja...sweet sgt budak dua org ni bg adiah ni..hahahah..mmg dlm plan nk beli pon buku ni,tp xsempat nak g..huuu...tgk2 dh dapat..amin....rezeki anak mama ni...hehe..
comel buku ni..saiz dia besar jugak =)

nak tau apa yg ada dgn buku ni?? mai lily nak cite sket....dalam buku ni,ada bahagian utk setiap detik2 manis sebelum, semasa dan selepas kelahiran baby kita..so, dalam ni kita boleh la rekodkan apa2 tentang kita dan baby kita..contohnya jenis makanan yg kita alah, nama yg kita suggest utk anak kita...dan buku ni sgt comel la...rasa mcm baby dlm perot lak yg cakap..hehe..cuba tgk ayat2 dalam buku ni..sweet kan...=)

yang ni kita boleh tulis rekod baby kita masa dia lahir nnt..=) semua ni ada dlm surat beranak nnt...hehhe...

waaa...yg ni best..kita boleh cop tapak tangan dan tapak kaki baby kita nnt..lily nak cop guna cat akrilik!!! hahhah...baru tahan lama sket...lagipon kat umah ni byk sangat warna yg dah lama xguna utk wt keja2 painting ni..hehhe...=p 

1st celebration!! mestila majlis cukur jambul kan....alolo..comel ye..siap leh tulis lagi dia pakai bj pe nnt...boleh jugak tampal gambar kenangan kat bawah tu.nnt dia dah besar, boleh tgk..=)


bagi lily,benda2 ni penting untuk kita simpan sbg rekod ...ye la,anak2 kita boleh la baca bila dia dah besar nnt..biar dia tau pengorbanan mama dan papa semasa membesarkan dia dan menjadi anak yg soleh dan solehah..insyallah...

lily tak mula lg rekod dalam buku ni.insyallah akan mula esok sbb malam ni dah letih..huu...
lily  ada gak rujuk beberapa blog yg best tentang pengalaman dia semasa pregnant dan lahirkan baby...ni link dia...best sgt baca pengalaman dia tau..=) The Alvianto  www.tips-fb.com

Friday, December 16, 2011

awak buncit,bukan mengandung... =p

alhamdulillah...kalo dikira minggu ni, baby dalam kandungan lily baru 7 minggu....kalo minggu depan, genap la 2 bulan..hehe..macam tak percaya je kan...nak tau tak kisah lily dan suami bab2 bila dapat tau brita ni???hahhaha..meh sini nak kongsi...

sebenar ye kitaorg br plan nak kembangkan family ni bila dah nak abis study...sbb kitaorg kan kawen masa study..tak boleh la nak mengandung masa study...nnt tak fokus..hehe...sbb org cakap,bila mengandung ni macam2 alah dia...alhamdulillah,ujung bulan 10 aritu dah saat2 last semester..so,boleh on la kan..xde nk pakai2 protection dh...hahahah..oppsss!!!!...kalo ada rezki,ada la...sbb kitaorg pon xkisah kalo jd mama dan papa awal ni..hehehe...act,ada kwn lily yg baru kawen bulan 9 pon dh pregnant awal dr lily..hehe...amin....dia cakap,on sudey...dh nk abis study pon..hahaha..gelak je lily ngan dia..ada jugak 2-3 org kwan lily kawen masa study,tp diaorg xplan lg ...maybe akan dgr good news pastni...kih3...

ok,lily sepatut ye period tgh bulan,tp bulan aritu period lambat...erm, xpe..releks je la kan..sbb maybe stress final xzam...pastu boleh lak sakit2 perut...mcm masuk angin tu...masalah ye jadi ari2...bila tak tahan, satu malam tu lily g klinik....doktor cakap,u ni makan xbetul kot...sbb tu perot masok angin...padahal kat umah lily asyik tanya suami," awak,agak2 org pregnant kot kan...sbb tu la org period lambat,sakit perot..btk perot pon mcm lain je ni....hehehe"...pastu suami lily cakap" jgn nak prasan ok, awak tu perot masok angin, sbb tu buncit,bukan mengandung ..."...hahaha...ok, xpe...lily xpuas hati,cari la kat tenet tanda2 awal pregnancy!!!...waaaa,ada tanda2 tu..bawah perot sakit mcm cramp sbb embrio nk biasakan dgn kedudukan dlm perot ibu...pastu , doktor tu bisik2 sambil gelak.."ehem,nk dapat baby kotttt...nak saya cek x??? "...lily pon jawab" ehy,xpe..sy cek sndri la doktor..hehehe..nnt doktor bg kat saya dua pregnancy test ye..."...doktor pompuan tu pon gelak la.." nape nk dua?satu pon dh cukup la..."..lily jawab.." nnt takot salah cek..heheh"...semangat aku ni..yg suami kat sebelah dok senyum2 sbb aku gedik sgt..hahaha..dia cakap" nnt kalo cek,negetif,jgn nk mengamuk la,nak menangis la...hahahha"....lily jawab.." fine..." sambil muka gedik2
xsabar nak cek....

bila balik umah tu, xterus cek pon la...ahhahaha..mesti korang ingt lily ek kan????
sbb kalo leh,wt test tu pagi2 sblm minum pape..baru la keputusan tu betol n tepat..ni semua baca kat tenet sorang2 ..hahhahaah...

jeng2..awal bgn ni.........sbb pg tu nk g jawab xzam..hahahahah..
lily pon cek la.....ehy ehy ehy.......
ada dua line la ...terus g bgtau kat suami..dia cakap, nipu la tu..awak nk mainkan org ek.....aku pon gelak la...aah kn, betul ke tipu ye...xpe2... biarkan..masa tu otak pk nk xzam je..suami cakap, nnt kita g cek past abis xzam...cek betul ke x kat hospital..mana la tau pregnancy test tu expired ke...heheh....muka aku dh mcm kerang busuk..hahahah..ok2 fine.....xzam dulu....

lepas abis je xzam tu, terus ajak suami g hospital metro...nak g cek betol ke x ni???kalo betol alhamdulillah..sbb penah bc kat satu blog ni cite yg isteri dia cek positif, bila g klinik, doktor cakap " jgn risau,anda tak mengandung lagi..."...luluh ati dia dan isteri dia..huhu..kitaorg pon xnak la jd camtu kan...so, xde la mengharap sgt..takot jugak masa nk jumpa doktor tu..heheheh..malu pon ada..alahai..rasa nk tarik muka masok dalam baju!!!hahahahah.dua2 gelak je masa nk g jumpa doktor..kih3....

selepas ituuuuu....
doktor tanya la...sihat??lily jawab,xsihat la doktor...perot saya ni sakit2...tp kn....pg td saya buat pregnancy test, tgk2 ada dua line,tp blur2 la doktor.....period saya pon lambat je bulan ni...doktor tu dgn konfiden cakap" TAHNIAH"... mengandung la tuuu...lily pon cakap.." ye ke....nk cek cmne???huuu..".. doktor pon cakap la..kita buat ultrasound..cek tgk ada baby x...waaaaa...xcited ye!!!...heheheh...

alhamdulillah,bila cek...mmg ada.sblm masok, lily dh bgtau kat suami, " kalo doktor nk wtultrasound jap g, awak amik pic tauuu..heheheh"...dia pon cakap.." ok la mama prasan..sambil buat muka comel...ahhaha..aku tau dia xsaba jugak nk tau...tp sj je wt cool..hahahah.=p...
lepas bincang ngan doktor, dia pon bg nasihat sume la..dia cakap dh 5 mggu ni...nnt lg 2 mggu,jumpa lg tauu..siap dpt sample susu lagi..alolo,best ye rasa....kuar je dari bilik, lily pon akap la kat suami,.." hahahahha,see...i bukan buncit okeyyy...hahhaha."....

akhir ye,kami pon berkongsi la berita gembira ini bersama keluarga2 terdekat dulu..then baru la kat facebook...tq kepada semua yg wish...
insyallah,dgn kehadiran cahaya mata sulung kami ini, ia akan membawa seribu makna dan harapan untuk kami berdua...dan juga pengalaman menjadi seorang mama dan papa...

ayat yang paling best dari si suami masa dia nak suapkan popcorn.." SATU UNTUK AWAK,SATU UNTUK BABY ...."sambil usap perot yg dulu ye dia kata buncit tu ..hehehheeh..=p

lily harap lepas ni lily boleh byk lg kongsi cerita pasal ni...doakan baby dalam kandungan lily selamat ye...=) kalo ada tips2 yg best masa mengandung, kongsi la dgn lily..

masa ni pic 5 mggu...tak nampak sgt lg =)
www.tips-fb.com

Thursday, December 8, 2011

pelamin kahwin?

hai..sekarang ni kan musim cuti sekolah..mesti ramai kan nak kahwin..sementara dok panas panas kenduri kawen ni, lily nak kongsi sikit cerita pasal kenduri kahwin lily dulu tu....sampai sekarang ni asyik ingat je.rasa rugi lak kalo tak kongsi dgn kawan2..huu...mungkin sape2 yang nak kawen pastni boleh la berhati - hati masa nak pilih mak andam, tukang pleamin dan semua la...=) jangan percaya sangat kalau ada yg promote2 kawan dia tu...cakap bagus la, hebat la...tapi hampeh....

baiklah...lily sebenar ye nak kongsi cerita pasal kisah pelamin lily masa kenduri di alor star kedah..kitaorg ni tak kenal sgt org2 hebat ni...so, tanya2 la orang kan....bila tanya sorang kawan tu , dia cakap kedai ni mmg cantik dan hebat la tiap kali dia buat event kat orang masa kenduri kawen...so, kitaorg pon pergi la kedai dia...kedai mmg cantik..staff pon ayu2 semua...hehhe..tapi tu la kan, masa deal, semua ok,perfect..semua boleh buat la mcm yg kita plan tu...

bila dh byr deposit semua, kitaorg still xdpt nk tgk konsep pelamin tradisional diaorg tu..dgr cerita ada lilin la, buluh la...bunga2 putih la....nampak mcm best je..siap guna perabut jati lagi......tapi.....bila 3 ari lagi nak kenduri, diaorg dtg pasang!! masa tu lily tak de kat umah sebab ada kenduri kat langkawi...tiba2 mak mertua lily call cakap dia tak puas hati dengan decoration pelamin tu..dia cakap kayu berhabuk, kain koyak2.bunga pon lama2...lily pon pelik jugak sbb bayar bukan murah ok...dengan harga yg kitaorg bayar tu, dia boleh beli kain baru , bunga baru..siap ada duit untung yg belambak2 lagi....lepas tu mak mertua lily suruh diaorg datang syelek semula, kilatkan semula kayu jati tu...masa tu mmg tak sempat lily nak datang alor star nak tgk pe yg jadi....

esok ye lily sampai mmg terkejut la tgk pelamin tu..xde pon lilin , xde pon buluh...mmg seriously tak puas hati...lily call owner dia, dia cakap tu je yg mampu dgn harga yg kitaorg bayar! mmg rasa tak berbaloi!! kenduri lily kat langkawi tu lagi lawa pelamin dia, xde la mahal mcm dia pon....rasa nak menangis sangat masa tu..kalau nak tukar pelamin pon mmg xsempat...nak cari kat kedai lain pon dh penuh sbb lily kawen tu masa public holiday =(

lily rasa mcm xnk je bersanding atas pelamin tu...husband lily je yg byk pujuk..huu.kalau nak ikotkan hati, xnk jejak je atas pelamin tu..

tp tu tak penting, yg penting ramai kawan2 kitaorg yg datang memeriahkan majlis..so, xde la sedih sgt =) kitaorg tak tdo malam sbb nak tambah hiasan kat pelamin tu.terpaksa keluarkan duit sndri beli brg2 tambahan bagi nampak lebih cantik ....

ada sekali tu lily msg dia kat inbox, dia tak reply..sebelum ni reply je...ni ha, lily tujuk.biar jd pengajaran kat semua org.....tolong la..nak berniaga pon xkan nak untung 100% kan...


rasa2 ada yg kenal x butik pengantin ni??saje je nk cover sket nama kedai..nama owner xcover pon !! =p ...gambar pelamin tu lily xnk tunjuk la...sbb xde la cantik mana pon.nasib la lily ada photographer yg hebat.pic pon jadi cantik..kalau x , xtau la lily nak buat macam mana....

antara TIPS yg lily boleh kongsi tentang cara2 nak pilih pelamin ialah :
  • pilih kedai yg baru , even diaorg kurang pengalaman , tp diaorg bersemangat, brg pon baru
  • jgn ikot sangat yg kawan promote tu....survey dulu...
  • jgn percaya sgt gambar yg butik diaorg tunjuk tu.kalau boleh minta nak tgk perabot dia skali !
  • jgn ingat kedai yg besar tu hebat....pakej yg mahal tu cantik
  • kalau boleh , bandingkan pakej2 dengan kedai lain 
baiklah , sape2 yg nak kawen tu , plz beware dengan butik2 macam ni..kawen sekali je...mesti nk yg terbaik kan..=) owh , selamat pengantin baru kepada kawan2 lily yang kawen cuti ni =) ada yg sempat pergi, ada yg xsempat ..sorry guys =)
www.tips-fb.com